Son yazımda sizlere Mart 2009 yükselişinden gelen bir ağırlıklı ortalama desteğinden bahsetmiş ve bu seviyenin bizim için önemini anlatmaya çalışmıştım.
Ay sonu kapanışını gördükten sonra bu önemli parametreye destek amaçlı bir yenisini daha eklemek istedim.
Fibonacci diliyle 20 bin 900-71 bin 700 ana yükseliş kanalımızın yüzde yirmi üçlük ilk düzeltmesini yani belirli bir yükselişten sonra satışların kesileceği ilk durağı -59 binli seviyeleri - üç aylık süreçte kuvvetli destek olarak izledik. Böylelikle iki buçuk yıllık yükselişimizin ağırlıklı ortalama desteğini düzeltme desteği de doğrulamış oldu.
Kasım 2010’dan beri benzer bir performans sergileyen borsanın yatırımcıların zihninde bir takım soru işaretleri oluşturduğunun farkındayım.2002’den itibaren yatay trendle hiç karşılaşmayan piyasaların bu şaşkınlığı da sanırım normal.
Çünkü analiz edecek olursak, o dönemden beri ya yükseliş ya da düşüş trendiyle süreç geçiren piyasalar son dokuz aydır yaşamış olduğu yüzde onluk yatay trendle ancak kısa vadeli bantlarda alım satım yapan yatırımcısına para kazandırma imkanı tanıdı.
Bu süreçte gözlemlediğim en büyük hata ise yatırımcıların sistemin tam tersine hareket etmesiyle yaşadıkları olumsuzluklar oldu. Yani çok uzun bir bantta hareket olmamasından kaynaklı olarak genellikle hareketin sonunda pozisyonların açılması ve önemli destek noktalarında yine bu pozisyonların stop-lossla sonlandırılması.
Bununda en büyük nedeninin her yükseldiğimiz top noktada veya her gördüğümüz dip seviyede fevkalade rakamların piyasada konuşuluyor olmasıdır. İşte bu noktada realizmi ve disiplini elden bırakmamak gerektiğine inanan yatırımcı ciddi bir fark yaratmış oluyor.
Aynı zamanda bir konuya daha açıklık getirmek istiyorum. Son dönemde ekonomik olarak bir sorunla karşı karşıya kaldığımız gerçeğini sanırım duymayan yoktur. Yalnız burada altı çizilesi kelime ekonomik SORUN!!! Ekonomik kriz ve ekonomik sorun sözcük öbeklerinin böylesine karıştırılmaya devam edilmesiyle beklentiler hep uç noktalarda kalmaya devam edecektir diye düşünüyorum. KRİZ döneminde yaşanan yüzde altmışlık düşüşe karşın SORUN döneminde yaşadığımız yüzde yirmilik düşüş bir teknik analist gözüyle bana normal ve olur seviyelerde görünüyor. Zaten vermiş olduğum önemli teknik bölgelerinde şu anda destek olarak çalışıyor olması bu savımın altını çizer nitelikte.
Son olarak içinde bulunduğumuz sürecin yatay bir bantta seyrettiğini ve pozisyonlarında buna göre alınması gerektiğinin bir kez daha altını çizerim.
Ağustos ayıyla birlikte bilanço bazlı hareketlerin artık yatırımcının yüzünü güldüreceği ümidiyle şanslı ve sağlıklı bir hafta dilerim...